Țara din Europa care se pregătește să treacă la bani digitali: se schimbă banii, iar noua monedă este oficială, dar vine cu restricții

de: Alexandru Puiu
08 02. 2023

Îmbrățișarea banilor digitali și renunțarea la numerar reprezintă o dezbatere foarte aprinsă în mai multe țări din Europa. Până acolo, însă, mai sunt multe etape, cea mai importantă ținând de introducerea unei monede digitale oficiale spre care să se poată orienta oamenii.

Marea Britanie se pregătește să introducă o monedă digitală oficială, dar aceasta, cel puțin în prima etapă de propagare, va veni cu restricții importante. De exemplu, o persoană obișnuită nu va putea să dețină mai mult de 20.000 de unități. Conform Știrile Pro TV, pe marginea acestui subiect, a vorbit la mijlocul acestei săptămâni viceguvernatorul Băncii Angliei (BoE), Jon Cunliffe.

Ce se întâmplă cu banii în Anglia, cu lira sterlină

Guvernul Marii Britanii împreună cu banca centrală din regiune lucrează de ceva timp la o posibilă liră sterlină digitală. Dacă se va materializa, aceasta ar urma să fie pusă în circulație în a doua jumătate a acestui deceniu și să fie păstrată într-un portofel digital pus la dispoziție de bănci. Până acolo, însă, este important de reținut că nu s-a luat o decizie finală.

”Propunem o limită între 10.000 de lire sterline şi 20.000 de lire sterline per individ, ca echilibru adecvat între gestionarea riscurilor şi susţinerea unei utilizări largi a lirei digitale”, a spus Cunliffe într-un discurs, Reuters.

Ca referință, dacă se optează pentru o limită de 10.000 de lire sterline, aceasta s-ar traduce prin faptul că nu mai puțin de trei sferturi dintre britanici ar urma să-și poată primi salariul în lire digitale, dar și să dețină solduri preexistente în același cont. Dacă se ajunge la o limită de 20.000 de lire sterline, ar facilita desfășurarea tuturor tranzacțiilor zilnice de către aproape toți britanicii, după cum a explicat Cunliffe.

Banii peste plafon ar fi ”transferaţi” în contul bancar comercial al unui client, având în vedere că o liră digitală nu ar fi un mijloc de stocare a averii, a spus el membrilor UK Finance, un organism din industria bancară. Una peste alta, viitoarea lira sterlină digitală va avea aceeași utilitate și beneficii, statut legal, precum numerarul.